ВИДЕО ГАЛЕРИЈА


ЦРТАНИ ФИЛМ ГИМНАЗИЈА (2011. година)

Цртани (анимирани) филм „Гимназија” настао је као плод тромјесечног рада информатичке секције у прољеће 2011. године. Овај анимирани филм је прављен специјално за учешће на сајму иновација „ИНОСТ 2011”, на којем осваја прво мјесто- сребрну Теслину плакету, у категорији анимираних филмова. На филму је вриједно радило десет ученика-аниматора пуна три мјесеца уз асистенцију и помоћ професора- ментора Мирослава Ковачевића. Анимација је прављена на следећи начин. Цртане ликове је цртао професор Ковачевић, затим је давао ученицима да их обраде у Macromedia Flach-у. Позадине су сликане фотоапаратом и обрађиване у Adobe Photoshop-у. На крају су сцене анимиране у Macromedia Flach-у гдје се спајао анимирани лик и позадина. Ученици су уживали радећи на овом пројекту, те су научили како се прави прави цртани филм, цртајући отприлике 25 покрета у секунди. На крају, филм је монтиран у Windows Movie Maker-у. То је дуготрајан и прецизан посао, али се свакако исплатио, јер је анимирани филм „Гимназија” поред награде на Сајму иновација-Инст 2011, исте године освојио и прву награду на Фестивалу рада у Добоју.


ПРЕЗЕНТАЦИЈА „НАЈБОЉИ МЕЂУ НАЈБОЉИМА” (2011. година)

Презентација је премијерно приказана на приредби под називом „Најбољи међу најбољима” у мају 2011. године. Филм говори о важним догађајима из школског живота школске 2010/2011. године. Можемо издвојити неке догађаје: „Умјетност кроз сликарску призму” ; „ Вече географије” и „Иност 2011”.


SOUTH GIMNAZIJA PARK (2011. година)

South Gimnazija Park је матурски филм-цртић који је настао по идеји матураната из IV-1 одјељења приједорске Гимназије школске 2010/2011. године. Матуранти су замислили тај анимирани филм као своју званичну презентацију на матурској вечери, јер су сва одјељења припремала по неку презентацију. Идеју у дјело је спровео Мирослав Ковачевић. проф. који потписује анимацију и режију. Ученици су професору Ковачевићу изњели идеју о цртићу десет дана прије матуре. С обзиром на ограничен временски период и на то да се понекад неколико секунди у анимираним филмовима прави и по неколико сати, професор Ковачевић није гарантовао да ће успјети на вријеме завршити филм. Ипак, у томе је упио. Цртић је прављен 10 дана и завршен је буквално на дан матуре тако да је своју претпремијеру доживио управо на матурској вечери у мотелу „Ле Понт” у Приједору, у мају 2011 године. Цртани филм је добио велике овације и аплауз на задовољство свих присутних те вечери а посебно одјељења IV-1 чији су ученици покретачи ове идеје.


ГИМНАЗИЈА „СВЕТИ САВА” ПРИЈЕДОР- ЛУТАЈУЋА КАМЕРА (2015. година)

Овај кратки филм у облику лутајуће камере је намиjењен промоцији Гимназије као васпитно-образовне установе у основним школама регије града Приједора. Настао је у прољеће 2015. године. Циљ му је да прикаже и покаже основцима шта то све Гимназија нуди онима који се одлуче да похађају један од смјерова у овој школи. Режија и камера: Ковачевић Мирослав, проф.


ФИЛМ „ГИМНАЗИЈА- НЕКАД И САД” (2016. година)

Филм „Гимназија- некад и сад” настаје по идеји директора Гимназије, гђе Радмиле Бијлић. Режију овог аматерског краткометражног документарног филма потписује професор информатике и рачунарства, Мирослав Ковачевић. Филм је сниман током мјесеца децембра 2016. године аматерском камером. Због непосједовања професионлне опреме, нити професионалних микрофона за живо снимање, на неким мјестима звук није баш најбољег квалитета. Наратор филма је познати приједорски спикер, Саша Гороња. Филм говори о настанку Гимназије, о њеним првим ученицима и професорима, затим о улози Гимназије као васпотно-образовне установе у Приједору, током и након Другог свјетског рата. Потом се аутор осврће на оно што јесте Гимназија данас, на њен значај и просвјетно-културну улогу у формирању савремене младе интелектуалне личности.
ГИМНАЗИЈА- НЕКАД И САД- behind the scenes (2016. година)

У овом видео клипу погледајте како се забавила екипа ученика и професора приједорске Гимназије „Свети Сава” на снимању документарног филма „Гимназија - некад и сад”. Од сцена које нису искоришћене аутор филма је направио филм о филму. Првобитна постава на снимању била је у саставу Дана Полетан, Милош Пуђа и Лана Солдат. Међутим, неке сцене су касније требале бити поново снимљене, али на жалост на снимању нису поново могли да учествују Милош Пуђа и Лана Солдат због приватних обавеза, тако да је на крају у оригиналној постави филма као ученик-водитељ остала само Дана Полетан. Режију потписује професор рачунарства и информатике Миорослав Ковачевић. Како је то било на снимању које је трајало четири часа тог хладног децембарског суботњег поподнева 2016. год., како се напоран рад претворио у смијех, забаву и задовољство, погледајте у овом филму.


ФИЛМ О САНАЦИЈИ И РЕКОНСТРУКЦИЈИ ЗГРАДЕ ГИМНАЗИЈЕ (2017. година)

Филм је настао у сарадњи са фото Метро Приједор и прати санацију и реконструкцију зграде ЈУ Гимназија „Свети Сава” Приједор. Зграда Гимназије је изграђена 1921. године и до сада није било већих улагања у спољашњи изглед зграде. Током реновирања измијењена је столарија, те је у нову фасаду постављена изолациона стаклена вуна у дебљини од 10 цм. Филм приказије зграду школе током и након радова који су се одвијали у прољеће 2017. године.
ПРОЈЕКАТ „ЈА ГРАЂАНИН” (2017. година)

Овај промотивни видео је настао поводом пројекта „Ја грађанин”. Видео су снимили ученици IV-2 разреда под менторством професорице Александре Зец. Тема пројекта је била „Набавка интерактивних телевизора”. Видео је представљао нашу школу на Државној смотри пројекта „Ја грађанин” у Сарајеву.
ПРОМОТИВНИ ФИЛМ ЗА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ (2018. година)

Промотивни филм Јавне установе Гимназија „Свети Сава” Приједор. Намјена филма је да промовише смјерове у Гимназији поводом уписа основаца школске 2018/19. године. Камера/Сценарио/Режија: Мирослав Ковачевић.