9/11/2019.

ЈОШ ЈЕДАН КРЕАТИВНИ ЧАС СРПСКОГ ЈЕЗИКА


Дана 7.11.2019. године у учионици разреда IV-1, на часу српског језика и књижевности, одржано је суђење Раскољникову, главном јунаку дјела "Злочин и казна" Ф.М. Достојевског, за гнусан злочин. Улога злочинца припала је Стефану Јовићу а улога његовог браниоца Селми Будимлић, која се свим силама трудила да свог клијента заступа на најбољи могући начин. Важна је и улога тужиоца Јелене Сеидл, која је у ово суђење унијела још више напетости аргументовано износећи своје ставове. Свједоци на суђењу били су: Катарина Ивановна-Јована Топић, Соња-Сања Гавриловић, Пулхерија-Милица Деспот, Разумихин-Фахрудин Елезовића, Дуња-Жана Ковачевић, Свидригајлов-Дамјан Радаковић, Мармеладов-Љубиша Марчета, Лужин-Кевин Мујагић Улога судије припала је Теи Шобот, а остатак разреда је имао улогу пороте. Сви су пажљиво посматрали ток суђења које је било веома убједљиво и објективно. Ученици су вјешто одглумили одређене ликове посебно костиминирани за ту прилику а учионица је била преуређена у судницу. Био је ово један веома занимљив час који је подстакао ученике на креативност и критичко размишљање, као и да озбиљније доживе и проживе прочитано дјело.
ДАЊА ГОРОНИЋ IV-1

Дана 4.11.2019. године ученици ИВ-4 су на занимљив начин представили дјело "Злочин и казна" Ф.М.Достојевског, тако што су организовали суђење главном јунаку Раскољникову. Лик Раскољникова је тумачио Дејан Врућинић а улога његовог браниоца је припала Мирјани Јелисавац. Тужилац у овом судском процесу је била Наташа Кондић. У корист или на штету оптуженог били су позивани сљедећи свједоци:
СОЊА-ТИЈАНА ДОШЕН
РАЗУМИХИН-НЕМАЊА КЕЗИЈА
ЛУЖИН-ОГЊЕН РУЈЕВИЋ
СВИДРИГАЈЛОВ-НИКОЛА МИЛОШЕВИЋ
МАРМЕЛАДОВ-АНДРЕЈ КУБАТ
ДУЊА-МИЛИЦА СТОЈАНОВИЋ
ПУЛХЕРИЈА-МИНЕЛА КУРТОВИЋ
КАТАРИНА ИВАНОВНА-БАРБАРА ВУЈИНОВИЋ

Ученици су вјешто својом глумом као и костимима дочарали дух времена у којем је дјело настало и покушали дати одговоре на важна проблемска и етичка питања која дјело отвара.
НАТАША КОНДИЋ-IV-4
МИРЈАНА ЈЕЛИСАВАЦ IV-4

Дана 4.11. 2019.године, ученици IV-3 су на маштовит и креативан начин представили дјело Ф. М. Достојевског "Злочин и казна". Наиме, они су учествовали у правом судском процесу. Лик оптуженог Раскољникова је глумио Стефан Радановић, његов бранилац је била Горана Праштало а улога тужиоца је припала Данијелу Видачку.
Свједоци у овом судском процесу били су: Соња- Николина Чанковић, Дуња- Драгана Бановић, Пулхерија- Моника Гњатић, Лужин- Никола Вучковић, Свидригајлов- Душан Мрђа, Разумихин- Марко Мацура, Катарина Ивановна- Јована Трбојевић.
Пороту су чинили Јована Лајић, Маја Тадић, Анђела Вејин и Катарина Рендић а судија је био Кристијан Кремић кога је у другом дијелу суђења замијенила Ђорђа Крагуљ.
Оптужени је једногласно проглашен кривим и осуђен на доживотни затвор.
ДРАГАНА БАНОВИЋ IV-3


М.Ковачевић