ФИЛМОВИ О ГИМНАЗИЈИ

ЦРТАНИ ФИЛМ ГИМНАЗИЈА

Цртани (анимирани) филм „Гимназија” настао је као плод тромјесечног рада информатичке секције у прољеће 2011. године. Овај анимирани филм је прављен специјално за учешће на сајму иновација „ИНОСТ 2011”, на којем осваја прво мјесто- сребрну Теслину плакету, у категорији анимираних филмова. На филму је вриједно радило десет ученика-аниматора пуна три мјесеца уз асистенцију и помоћ професора- ментора Мирослава Ковачевића. Анимација је прављена на следећи начин. Цртане ликове је цртао професор Ковачевић, затим је давао ученицима да их обраде у Macromedia Flach-у. Позадине су сликане фотоапаратом и обрађиване у Adobe Photoshop-у. На крају су сцене анимиране у Macromedia Flach-у гдје се спајао анимирани лик и позадина. Ученици су уживали радећи на овом пројекту, те су научили како се прави прави цртани филм, цртајући отприлике 25 покрета у секунди. На крају, филм је монтиран у Windows Movie Maker-у. То је дуготрајан и прецизан посао, али се свакако исплатио, јер је анимирани филм „Гимназија” поред награде на Сајму иновација-Инст 2011, исте године освојио и прву награду на Фестивалу рада у Добоју.
ФИЛМ „ГИМНАЗИЈА- НЕКАД И САД”

Филм „Гимназија- некад и сад” настаје по идеји директора Гимназије, гђе Радмиле Бијлић. Режију овог аматерског краткометражног документарног филма потписује професор информатике и рачунарства, Мирослав Ковачевић. Филм је сниман током мјесеца децембра 2016. године аматерском камером. Због непосједовања професионлне опреме, нити професионалних микрофона за живо снимање, на неким мјестима звук није баш најбољег квалитета. Наратор филма је познати приједорски спикер, Саша Гороња. Филм говори о настанку Гимназије, о њеним првим ученицима и професорима, затим о улози Гимназије као васпотно-образовне установе у Приједору, током и након Другог свјетског рата. Потом се аутор осврће на оно што јесте Гимназија данас, на њен значај и просвјетно-културну улогу у формирању савремене младе интелектуалне личности.

ФИЛМ О САНАЦИЈИ И РЕКОНСТРУКЦИЈИ ЗГРАДЕ ГИМНАЗИЈЕ

Филм је настао у сарадњи са фото Метро Приједор и прати санацију и реконструкцију зграде ЈУ Гимназија „Свети Сава” Приједор. Зграда Гимназије је изграђена 1921. године и до сада није било већих улагања у спољашњи изглед зграде. Током реновирања измијењена је столарија, те је у нову фасаду постављена изолациона стаклена вуна у дебљини од 10 цм. Филм приказије зграду школе током и након радова који су се одвијали у прољеће 2017. године.

ГИМНАЗИЈА „СВЕТИ САВА” ПРИЈЕДОР- ЛУТАЈУЋА КАМЕРА 2015.

Овај кратки филм у облику лутајуће камере је намиjењен промоцији Гимназије као васпитно-образовне установе у основним школама регије града Приједора. Настао је у прољеће 2015. године. Циљ му је да прикаже и покаже основцима шта то све Гимназија нуди онима који се одлуче да похађају један од смјерова у овој школи. Режија и камера: Ковачевић Мирослав, проф.
 

 

Ћирилица | Latinica


Јавна Установа Гимназија "Свети Сава"
Приједор | Николе Пашића бр. 6
Република Српска | Босна и Херцеговина
+38752/212-003 | ss28@skolers.org
© 2006-2017. ЈУ Гимназија "Свети Сава" Приједор. Сва права задржана.
Design by M & I